Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/emilhenningsen.dk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854
Rosacea - Hudlæge Emil Henningsen - behandling af akne, ar og rynker
Title Image

Rosacea

Hvad er rosacea?

Rosacea kaldes “voksen acne” og er en almindelig hudsygdom blandt voksne, hvor op imod 10% har sygdommen. Rosacea er en kronisk hudsygdom, som ikke kan helbredes. Sygdommen har tendens til at blusse op og falde til ro i perioder.

Hvad er symptomerne på rosacea?

De første symptomer på rosacea er ansigtsrødme. Denne rødme skyldes betændelse i blodkarrene nær hudoverfladen. Symptomerne kan ledsages af en følelse af stikken og prikken i huden. Efterhånden opstår en ny fase i sygdommen. Små blodårer på næsen og i kinderne udvides og bliver synlige (telangiektasier). Huden på kinder, i panden og på næsen bliver efterhånden vedvarende rød og hævet. Man kan udvikle papler (knopper) og pustler (pusfyldte knopper) på næsen, kinderne, panden og hagen. Rosacea kan ledsages af øjenbetændelse med rødme og svie. Hos ældre mænd med rosacea ses undertiden vækst af talgkirtlerne på næsen med udvikling af en forstørret næse (rhinophyma).

Hvad forværrer rosacea?

Der findes en række faktorer, som kan forværre symptomerne ved rosacea:

  • Sollys
  • Alkohol
  • Krydret mad
  • Temperaturudsving
  • Varm mad / varme drikke
  • Langvarig brug af binyrebarkhormoncremer
  • Medicin, som udvider blodårerne, herunder blodtryksmedicin

Hvordan forløber sygdommen?

Hvis rosacea ikke behandles, vil hudsygdommen gradvist forværres, men kan brænde ud. Karudvidelser i ansigtet vil dog være permanente, men kan behandles med laser. Rhinophyma kan fjernes med laser eller kirurgi.

Hvad er årsagen til rosacea?

Årsagen til rosacea er ukendt, men man mener, at sygdommen skyldes en kombination af arvelige faktorer og miljøfaktorer. Sol og alkohol forværrer hudsygdommen, men er ikke årsagen til rosacea, og personer som ikke drikker alkohol kan også få rosacea. Langvarig brug af cremer med binyrebarkhormon i ansigtet kan føre til rosacea.

Hvordan behandles rosacea?

Hudsygdommen kan behandles på vores klinik i Odense, og behandles i milde stadier med en creme (metronidazol eller azelainsyre). I sværere tilfælde er der behov for tabletbehandling med antibiotikum eller blodtrykssænkende medicin, der dæmper sygdommen i blodkarrene. Når der er opstået blivende karudvidelser, er det nødvendigt at behandle ansigtet med laser eller kemisk peeling.