Title Image

Canthacurbehandling af vorter patientvejledning

[vc_custom_heading text=”Canthacurbehandling – vorter.

” google_fonts=”font_family:Montserrat%3Aregular%2C700|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”]

Hvad er Canthacur?

Canthacur er et ekstrakt af billegift, der udvindes fra oliebiller. Det er et kraftigt virkende middel mod vorter, der kun anvendes af hudlæger.

Hvordan virker canthacurbehandling på vorter?

Med canthacurpenslinger skabes der vabel- og sårdannelse over vorten. Dette bevirker dels at vortevævet afstødes, dels at eget immunforsvar stimuleres til at ”opdage” og nedbryde vortevirusset. Derved behandles håndvorter og fodvorter effektivt.

Hvor hurtigt ses effekten?

Mange vil opleve effekt allerede efter første behandling på vores klinik i Odense. Som oftest vil der dog skulle flere behandlinger til, og det endelige antal afhænger af vorternes antal og udbredelse. Behandlingerne gives med 2-4 ugers interval.

Hvem kan ikke behandles?

Du kan ikke behandles med Canthacur, hvis du har sukkersyge, er gravid eller ammer.

Er der særlige forholdsregler forud for canthabehandlingen?

For at opnå bedst muligt resultat af behandlingerne, bør vortevævet være beskåret så meget som muligt forud for behandlingen. Er der meget udtalt vortevæv, kan det være nødvendigt også at hjemmebeskære mellem behandlingerne. Din behandler vil informere og vejlede dig om dette.

Hvordan foregår behandlingen?

Behandleren kan vælge at foretage beskæring af vorterne lige inden canthacurbehandlingen, hvis vorterne er meget fortykkede. Dette vil foregå med et knivsblad og er smertefrit. Der påføres herefter canthacur, som dækkes til med plaster. Canthacur-væsken skal sidde tildækket på vorten i 2-6 timer. Dette aftales med behandleren. Efter den aftalte behandlingstid skal du tage plastret af og afvaske området med vand og sæbe.

Hvordan er efterforløbet, og er der risiko for bivirkninger?

Som led i behandlingen må du forvente, at der kommer rødme, svie og vabeldannelse i efterforløbet. Hvis vablen bliver generende, kan den forsigtigt punkteres med en steril nål. Når vablen er bristet vil der komme sårdannelse, som skal holdes rent med almindeligt vand og sæbe. Dæk til med plaster, hvis såret væsker.

Da der er sårdannelse vil der være en lille risiko for infektion. Hvis der opstår tegn på infektion – rødme, varme, hævelse og ømhed i behandlingsområdet bør du kontakte behandleren fra klinikken i Odense.

Copyright 2016 – Emil Henningsen – Speciallæge i dermatologi.

Dette dokument er publiceret i december 2015. Revideres i december 2017.